Üniversitemizde “Nadir Eserler Konferansı 2024” Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından, üniversite kütüphanelerinin geleceğini şekillendirecek yenilikçi yaklaşımları ele almak, nadir eserlerin korunması, dijitalleştirilmesi ve akademik araştırmalara kazandırılmasını sağlamak amacıyla “Nadir Eserler Konferansı” (NEK 2024) düzenlendi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nün koordinasyonunda, Prof. Dr. Alpaslan Hamdi Kuzucuoğlu ve Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Aydın organizatörlüğünde 19 Aralık 2024 tarihinde “Nadir Olan Değerlidir” temasıyla gerçekleşen konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Bülbül, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Uygur, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Ekrem Tak, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Aydın, İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Sonay Tahmaz Kaleci, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı İsmail Ramazanoğlu, Üniversitemiz personeli ve öğrenciler katıldı.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi Ziraat Bankası Konferans salonunda gerçekleştirilen konferans, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Bülbül’ün açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında, üniversite kütüphanelerinin yalnızca bilgiye erişim noktası değil, aynı zamanda kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması gibi önemli bir sorumluluğu üstlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Bülbül, nadir eserlerin dijitalleştirilmesi ve korunmasına yönelik çalışmaların önemini bu alandaki yenilikçi yaklaşımların akademi dünyasına sunduğu katkılara dikkat çekti.

Birçok akademisyen ve nadir eserler konusunda uzman, nadir eserlerin mevcut durumu, kataloglanması, dijitalleştirilmesi, korunması, restore edilmesi ve erişime sunulması konularındaki deneyim ve bilgilerini katılımcılarla paylaştı. Ayrıca, konferansta kütüphane ve arşivlerin bu eserlerin korunmasındaki rolleri ile Türkiye’deki mevcut uygulamalar detaylı şekilde ele alındı.

Beş oturum ve 20 konuşmacının katılımı ile gerçekleşen konferansa, öğrenci ve akademisyenler yoğun ilgi göstererek nadir eserlerin bilim dünyasına kazandırılmasına yönelik öneri ve fikir alışverişleriyle günün geç saatlerine kadar sürdü.

Program sonunda, katılımcılara kütüphanemizde sergilenen nadir eserlerden oluşan özel bir seçki tanıtıldı.