Hakkımızda

Tarihçe

Üniversitemiz 21 Temmuz 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 6005 numaralı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 28.03.1983 tarih ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa eklenen ek 127. maddeyle kurulmuştur. 07.01.1983 tarih ve 124 Sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin yedinci bölüm 26. maddesinde dile getirilen Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı ve Görevleri çerçevesinde Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımız kurulmuş, 26.07.2011 tarihinde Hüsnü Demirbaş’ın Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı olarak atanmasıyla kütüphanemizin kurulma çalışmalarının ilk adımları atılmaya başlamıştır.

Kütüphane binası olarak tahsis edilen ilk binamız yaklaşık 500 metrekare alana sahipti. Maltepe İlçesi Cevizli Mah. Toros Cad. üzerinde bulunan Maltepe İmamet, Hitabet ve İlmi Araştırmalar Vakfı binasının 5. katında yer alıyordu. Binada 2 adet Koleksiyon Odası, 1 adet Kullanıcı Salonu, 1 adet Personel Odası, 1 Şube Müdürü Odası, 1 Daire Başkanı Odası ve Banko Alanı’ndan oluşuyordu. Daire Başkanı Odası binanın 4. katında diğer daire başkanlarının odalarının yanında yer almaktaydı.

 

Henüz daire başkanı dışında hiçbir personel yokken önce kütüphane mobilyaları alınarak kurulmuştur. Daire başkanının atanması üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra 30.07.2012 tarihinde kütüphane otomasyonu alınarak kütüphanenin bilişim alt yapısı oluşturulmuştur.

Eylül 2012’de Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına 1 Şube Müdürü, 1 Şef ve 1 Kütüphanecinin atanmasıyla kütüphanemizin personel yapılanması başlamış oldu. Aynı yıl üniversitemiz ilk öğrencilerini almaya başladı. İlk öğrencilerin alınmasıyla koleksiyon oluşturmaya hız verildi. 15.10.2012 tarihinde Ümit Meriç’in “Dualar ve Aminler” adlı kitabının otomasyon sistemine kaydedilmesiyle kütüphanemizin koleksiyonunun ilk adımı atıldı. Kitap kayıtlarıyla birlikte ödünç ve iade işlemleri de başladı. Böylece kütüphanemizde kullanıcı hizmetleri de başlamış oldu. Kullanıcı odaklı hizmeti kendisine prensip edinen kütüphanemiz, ilk öğrencilerimizin İngilizce hazırlık sınıfına kayıt olmaları üzerine 3000 adet İngilizce hazırlık ve okuma kitabı (Stage Kitap) alarak kullanıma sundu.

 

Üniversitemizin eğitim faaliyetleri Göztepe’de de başlayınca Eylül 2013'te Kütüphanemizin bir kısmı Maltepe İlçesi Cevizli Mah. Toros Caddesi’nden Üsküdar İlçesi Ünalan Mahallesi’ndeki eski Devlet Malzemeleri Ofisi Sosyal Tesislerine taşındı. Kütüphanemizin Maltepe’de kalan kısmı 1 personelle birlikte aynı binanın 3. katındaki bir sınıfa taşındı. 1 yıl sonra Üniversitemizin Maltepe’deki eğitim faaliyetlerine son verilmesi üzerine kütüphanemiz de buradaki faaliyetlerine son vererek Üsküdar İlçesi Ünalan Mahallesi eski Devlet Malzemeleri Ofisi Sosyal Tesislerindeki kütüphaneyle birleşti. 14 Şubat 2014 tarihinde resmi açılışı yapılan bu kütüphanemiz, 2 Koleksiyon Salonu, 1 Kullanıcı Salonu, 2 Personel Odası, 1 Daire Başkanı Odası ve 1 Mutfaktan oluşuyordu. 305 metrekare alana sahip olan bu binada yaklaşık 2 yıl hizmet verildikten sonra kütüphanemizin merkezi Kadıköy İlçesi Dumlupınar Mah. D-100 Karayolu no: 98’de inşa edilen Güney Kampüs C Blok 1. Kata taşındı. Böylece kütüphanemiz Kuzey Kampüs Kütüphanesi ve Güney Kampüs Kütüphanesi olmak üzere 2 ayrıldı. Kuzey Kampüs Kütüphanesinde teknik hizmetlerin yanında iade ve ödünç hizmetleri ile kullanıcı hizmetleri verilirken Güney Kampüs Kütüphanesinde idari hizmetlerin yanında elektronik yayınlardan yararlandırma ve diğer kullanıcı hizmetleri veriliyordu. Şubat 2016 tarihinde C Blok zemin kattan yaklaşık 100 m² yer verilmesi üzerine Kuzey Kampüs Kütüphanesi’ndeki koleksiyonun sosyal bilimler, dil ve edebiyat ağırlıklı kitapları Güney Kampüs Kütüphanesi’ne taşındı. Bir müddet sonra geriye kalan koleksiyon Kuzey Kampüs K Blok 1. kata taşınarak kütüphanenin bu binadaki hizmetlerine son verilerek bina yıkıldı. 204 m² büyüklüğündeki Kuzey Kampüs K Blok 1. kattaki kütüphanemiz 1 kullanıcı ve koleksiyon salonu ile 1 personel odasından oluşuyordu. 2020 Ekim ayında bu kütüphanenin koleksiyonu inşası yeni biten İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesine taşınarak Kuzey Kampüs Kütüphanesi tamamen kapanmış oldu.

 

Güney Kampüs Kütüphanesi, 17 Eylül 2015 tarihinde Kadıköy İlçesi Dumlupınar Mah. D-100 Karayolu no: 98’de inşa edilen Güney Kampüs C Blok 1. kata kuruldu. Başlangıçta 1 Daire Başkanı odası, 1 Şube Müdürü odası, 1 personel ofisi ile 1 kullanıcı ve koleksiyon salonundan oluşuyordu. Kütüphanenin idari hizmetleri, elektronik yayın hizmetleri ile kullanıcı hizmetlerinin bir kısmı bu kütüphanede veriliyordu. Başlangıçta kütüphane koleksiyonu kullanıcı salonu içinde yer almaktaydı ve dermesi sadece danışma kaynaklarından oluşmaktaydı. Şubat 2016 tarihinde C Blok zemin kattan yaklaşık 100 m² ilave yer verilmesi üzerine kullanıcı salonundaki danışma kaynakları ve Kuzey Kampüs Kütüphanesi’ndeki sosyal bilimler, dil ve edebiyat ağırlıklı kitaplar bu yeni tahsis edilen yere taşınarak burada ödünç ve iade hizmetleri verilmeye başlandı. Ekim 2020 tarihinde bu kütüphanemizdeki koleksiyon İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesine taşındı. Bir müddet elektronik yayın kullanımı ve ders çalışma amaçlı olarak 1 personelle faaliyetlerini sürdüren bu kütüphanemiz, 09.03.2022 tarihinde oradaki personelin Orhanlı Kampüs Kütüphanesi’nde görevlendirilmesi üzerine faaliyetlerine son vererek kapandı.

 

Bu kütüphanemizin de kapanmasıyla birlikte halen hizmet vermekte olan ve Merkez Kütüphane olarak adlandırdığımız İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi ve bu kütüphanemize bağlı olarak çalışan iki şube kütüphanesi faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kütüphanemizin inşa sürecinin başlangıcı 2014 yılına kadar geri gitmektedir. Dönemin yönetimi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’ndan nasıl bir kütüphane olması gerektiği ve kütüphanede hangi birimlerin olması gerektiğiyle ilgili hazırlık yapılmasını istedi.  2018 yılı ilk çeyreğinde başlandı. 06.04.2018 tarihinde kütüphane binamızın yapım ihalesi yapıldı. 23.11.2018 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın katılımlarıyla resmi temel atma töreni yapıldı. 2020 yılı Ağustos ayında kütüphane binamızın inşası bitti. İnşaatın bitimiyle birlikte 28.08.2020 tarihinde tefrişat ihalesi yapılarak kısa sürede kütüphanemiz teşrif edildi.

 

Kütüphane binamızın inşası bitmeden bir müddet önce Üniversitemizin Rektörlük Binası’na oturulamaz raporu verilmesi üzerine Kütüphanemizle birlikte Üniversitemizin Rektörlüğü, Genel Sekreterliği, Yazı İşleri, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Personel Daire Başkanlığı, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı ve Hukuk Müşavirliği yeni kütüphane binasına taşındı.  

Bu kütüphanemiz Temmuz 2016 tarihinde hizmet vermeye başladı. Kütüphanemiz 166 m²  olup 1 kullanıcı salonu, 1 koleksiyon salonu ve 1 personel odasından oluşmaktadır. Buradaki koleksiyonumuz bu binada eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren fakültelerin kitaplarından oluşmaktadır.

21 Mart 2019 tarihinde Orhanlı Kampüs Kütüphanemiz açılarak hizmetlerine başladı. Bu kütüphanemiz 310 166 m²  olup 1 Daire Başkanı odası, 1 teknik hizmetler odası ve 1 kullanıcı ve koleksiyon salonundan oluşmaktadır. Kütüphanemizin koleksiyonu burada eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmekte olan fakülte ve yüksekokullara göre şekillenmiştir.